Wat is WordPress?

Wie snel, makkelijk en goedkoop een eigen website wilt maken, kiest voor WordPress. Er is geen enkel ander systeem dat zo simpel en efficiënt is als WordPress. Er zijn wereldwijd miljoenen Wordpress websites.

Wat is WordPress?

wordpress websiteWordPress, ook wel WP, is een content management systeem. Het is erg makkelijk om een CMS te installeren, te beheren, aan te passen en te verhuizen. Er zijn vele content management systemen, ieder met hun eigen voor- en nadelen. Het meest gebruikte CMS is WordPress. Zonder enige kennis van markup-, script- en programmeertalen, kan iedereen een eigen WP website opzetten. Het is dus helemaal niet nodig om verstand te hebben van HTML5, CSS3, Javascript, PHP en XML.

Overal inloggen op je website

Na de installatie is het mogelijk om in te loggen op de WordPress backend. De backend is het gedeelte waar je teksten, video’s en afbeeldingen toevoegt. Ook zijn er in de backend allerlei instellingen aan te passen. De backend is altijd en overal bereikbaar. Je moet beschikken over een internetverbinding, een browser en de WP logins. Door achter de domeinnaam /wp-admin/ te zetten, kan je inloggen op de backend. In de backend kan je de hele website beheren, nieuwe pagina’s toevoegen, verwijderen, de manier waarop de website eruit ziet aanpassen.

Mensen die met WordPress werken, kunnen overal werken. Je logt in op de backend, doet wat je wilt doen en bepaald wanneer, wat en hoe de website veranderd wordt. Je hebt volledige controle over je website en kan dag en nacht aanpassingen doen. Als je op de Noordpool verblijft en over een internetverbinding beschikt, is het dus mogelijk om vanaf de Noordpool te werken aan je eigen website.

Zelf een gratis website maken

Als iets zo makkelijk is en zo prettig werkt, dan moet het wel geld kosten, denk je misschien? Gelukkig niet. WordPress is vrijgegeven onder een open source licentie. Je mag er gratis gebruik van maken, het is toegestaan om WP aan te passen en zelfs te verkopen. Er zijn slechts enkele dingen die wel geld kosten. Als je een echte website wilt hebben, met een eigen domeinnaam, moet je betalen voor de domeinnaam. Een domeinnaam kost niet zoveel geld, voor enkele euro’s per jaar kan je een eigen .nl of .eu domeinnaam kopen.

Naast een domeinnaam heb je ook hosting nodig. WordPress werkt met een database en heeft een plek nodig waar alle bestanden veilig worden opgeslagen. Hostingbedrijven verkopen domeinnamen en bieden hosting aan, zodat de database en bestanden van je WP website altijd bereikbaar zijn. Voor jou, je bezoekers en niet te vergeten Google. Als je een doorsnee website hebt, waar geen enorme video’s op gehost worden, met niet meer dan 500 bezoekers per dag, kost hosting bijna niets. Voor iets meer dan 10 euro per jaar is het al mogelijk om een domeinnaam inclusief hosting te verkrijgen. De goedkoopste host is Versio. Er zijn ook hostingbedrijven die gespecialiseerd zijn in WordPress hosting. Dat soort hostingpakketten zijn vaak net iets duurder en in veel gevallen is er geen verschil.

Plugins en thema’s

Als mensen een website bezoeken, kijken ze als eerst naar de layout, de kleuren, de website. Hoe een WordPress website eruit ziet, hangt helemaal af van het gebruikte thema. Er zijn vele duizenden WordPress thema’s, die helemaal gratis zijn. In veel gevallen is het mogelijk om extra functionaliteit toe te voegen door te betalen voor een premium thema.

Als een thema bevalt en je website meer bezoek krijgt, wil je waarschijnlijk van tijd tot tijd wat zaken veranderen. Het is dan mogelijk om van een gratis thema te upgraden naar een premium thema. De kosten variëren, een premium thema kost gemiddeld 30 euro. Je betaalt dan niet alleen voor het thema maar ook voor technische ondersteuning van de ontwikkelaars. Als je dan tegen een probleem aanloopt, of een vraag hebt over het thema, dan staan de ontwikkelaars altijd voor je klaar.

Plugins geven WordPress meer functionaliteit. Je kan een plugin zien als een soort programma, een addon. Een kale WordPress website ziet er goed uit maar bevat geen contactformulier, Google maps, een forum of webwinkel systeem. Met plugins kan je van een standaard website talloze extra functies toevoegen. En, die plugins zijn in de meeste gevallen ook gratis. In sommige gevallen moet er wel betaald worden voor extra uitbreidingen, maar dat is maar zelden noodzakelijk.